Tema penge: Sådan får Mette råd til at rejse verdens rundt på en helt normal løn. // Mette har tre børn og en helt almindelig løn. Alligevel har hun fået råd til at rejse hele jorden rundt.

En ret relevant overskrift og svar på rigtig mange af de spørgsmål, jeg får nu.
Mit svar er kort: Du kan ikke det hele på een gang. Ikke hvis noget af det, du gerne vil er ekstraordinært stort. Det er også helt ok. Så min løsning har været at rejse virkelig økonomisk, at spare på alt andet herhjemme og så tjene så meget som jeg kunne med ekstrajob.
Her er lidt mere, hvordan det kan gøres i praksis.
Kender du det?
Du bladrer dig igennem billeder på Instagram.
Solnedgange over fjerne bjergtoppe, kridhvide sandstrande og farverige markeder flimrer forbi.
Du mærker rejselysten prikke i kroppen. Men så lander dit blik på kontoudtoget.
Virkeligheden prikker dig på skulderen. Drømmene er store, men pengene er små.

AF SIMONE WALBOM | PUBLICERET D. 25.04.25
For mange forbliver verdensrejsen en fjern drøm – noget man forestiller sig, mens man stirrer ud ad vinduet.
Men ikke for Mette Ehlers Mikkelsen.
Hun har sat sit fodaftryk i alle verdens 193 lande. Og nej – hun har hverken vundet i lotto eller arvet sig til eventyret.
Som Mette selv siger: “Jeg er et helt almindeligt menneske. Det vil sige, jeg har en god uddannelse, men også et helt almindeligt job. Der er ikke noget hokus pokus her.”
Så hvad er hemmeligheden?
Alle udgifter noteres
For det første er Mette formet af en barndom, hvor rejserne var mange, og hvor rejseglæden gik hånd i hånd med en grundlæggende forståelse for økonomi.
Allerede i sine forældres rejsealbums så hun, hvordan hver en udgift blev noteret. Benzinpriser, overnatninger og små souvenirs. Alt blev ført ind i regnskabet.
Det handlede om at prioritere. Madpakker, campingstole og hjemmelavede måltider i naturen var en naturlig del af oplevelsen.
På den måde lærte Mette, at det at rejse ikke nødvendigvis kræver mange penge, men omtanke, planlægning og vilje. En tilgang, hun har taget med sig videre, og som hun nu også ser sine egne børn praktisere.
Fravalg i hverdagen
Ifølge Mette er én ting central for at få økonomien til at hænge sammen: konsekvent prioritering.
Da hun blev skilt, fik hun flere penge, ikke fordi der kom flere ind, men fordi hun nu kunne styre dem selv.
“Der er bare så mange, der ser det som en selvfølge, at man skal have alt fra modetøj, bil – måske en Tesla, nyt køkken, kuglegrill, den nyeste iPhone og en skiferie hver vinter. Hvis det er udgangspunktet, skal man virkelig tjene mange penge for at få det hele til at hænge sammen. Jeg har fravalgt alt sammen,” fortæller hun.
Mette har ikke haft bil i seks år, i stedet cykler hun på en ældre model, som ifølge cykelhandleren ikke risikerer at blive stjålet.
“Jeg køber heller ikke tøj særlig ofte. Jeg bruger det, jeg har, længe – og det betyder altså ikke, at jeg går sølle klædt. De fleste af os kunne klare os med det, vi allerede har i skabet,” mener Mette.
Det handler ikke kun om hende selv. Børnenes tøj, cykler og IT-udstyr er også valgt med omtanke. Hos Mette er linjen klar: Det hele er skruet en tand ned.
“Der er mere kylling end røde bøffer og sushi på vores spisebord. Og vi spiser sjældent ude,” fortæller hun.
Hun har desuden haft en fuldtidsindtægt i mange år – og har sideløbende suppleret med ekstra indtægter som bestyrelsesmedlem, foredragsholder og censor.
Derudover havde hun en mindre opsparing fra en ejerlejlighed, der blev lagt i rejsepuljen.
“Det er mange bække små – og dét, man bruger, er langt vigtigere end det, man tjener. Det skal man ikke undervurdere,” pointerer Mette.
Flybilletter uden fælder
Mette er skarp, når det kommer til at finde de bedste flybilletter. Hun søger altid på ‘Momondo’ for at få et overblik, men hun booker altid direkte hos flyselskaberne.
“Jeg magter simpelthen ikke de dér mellem-firmaer. Hvis noget går galt, er der ingen service,” forklarer hun.
Hun har intet imod en mellemlanding, hvis det betyder, at billetten bliver billigere – og hun sørger altid for at søge fra én enhed, så priserne ikke stiger undervejs.
“Det er simpelthen snyd, når billetterne pludselig bliver fem gange dyrere, bare fordi jeg har klikket rundt. Jeg vil hellere betale 200-300 kroner ekstra direkte hos selskabet end at ende med skjulte gebyrer,” siger hun.
Lærke og Mette har rejst rundt i Kina med tog hele 3 gange det seneste år. Den ene gang også med hendes søster, Ella. Tog er billige, hurtige og præcise i Kina. Landets priser på overnatning og mad er også lave.

Travel light
Mette og hendes familie rejser altid kun med håndbagage. De bruger praktiske North Face tasker, som de kan have på ryggen.
“Det betyder, at vi ikke behøver tage taxaer, fordi vi kan gå til de fleste steder, vi skal hen, det gør rejsen både billigere og mere fleksibel,” siger Mette.
For at få plads til alt det nødvendige, tager de også overtøjet på.
“Hvis vi skal et koldt sted hen, står vi måske i en varm lufthavn i København, hvor vi har både halstørklæde, hue, vanter og jakke på.
Men det er prisen for at kunne nøjes med håndbagagen,” forklarer hun.
Et sted at sove – ikke et sted at bruge formuen
Mette booker ofte Airbnb, når hun rejser.
“Fordi jeg har tre børn, er det utrolig rart at kunne få en lille lejlighed. På hotel er det tit sådan noget med, at du maks kan være to på et værelse – måske med en opredning. Men med tre børn ender man pludselig med at skulle booke to dobbeltværelser. Så jeg booker gerne Airbnb, fordi der kan vi være hele familien – og det bliver meget billigere,” fortæller hun.

Kost og køretøjer
En anden måde, hvorpå Mette og hendes familie holder deres rejsebudget i skak, er ved deres tilgang til mad.
De begynder dagen med en billig morgenmad, hvor de besøger supermarkedet for at købe müsli, mælk og pulverkaffe. Til frokost køber de måske en sandwich eller en salat. Som Mette pointerer:
“Man behøver altså ikke at købe den dyreste bøf og den dyreste fisk på et menukort. Det er faktisk muligt både at spise nudelsupper, wraps og salater.”
De er ikke ude efter luksusretter som østers, men fokuserer på at smage lokal mad. For Mette handler det om at prioritere oplevelsen af at spise sig igennem verden.
“Det vi altid prioriterer – og hvor jeg tager en dyb indånding – er oplevelserne,” fortæller hun.
De holder også transportomkostningerne nede ved at bruge offentlig transport og Uber. Som en stor familie, kan det også nogle gange betale sig at leje en bil i stedet for at købe flere togbilletter.
Mette har ingen ide om, hvor meget hun i alt har brugt på at rejse. Men som hun siger:
“Det har været så spændende, at jeg har haft lyst til at rejse ud, finde de billigste løs ninger, spare på alt herhjemme og tage ekstrajob for at få det til at lykkes.”
AF SIMONE WALBOM | PUBLICERET D. 25.04.25

https://woman.dk/penge/saadan-faar-mette-raad-til-at-rejse-verden-rundt-paa-en-helt-normal-loen






… at rejse handler med om mod, end om at have råd…
… selv den længste rejse starter med det første skridt…
… aldrig at rejse, er som at læse den samme side i livets bog igen og igen…
… de bedste historier er gemt mellem siderne i et pas…
… travels, first they leave you speechless, the they turn you into a storyteller…
…not all who wanders, are lost…
…at rejse er at leve…
…smiley er den korteste afstand mellem to mennesker…
Personligt synes jeg, det er så fedt, at det er et magasin til unge kvinder, der har fokus på temaet PENGE, og de har en lang række virkelig interessante artikler om alle variationer af kvinders økonomi – ex at dele pensionsindbetalingerne, mens hun er på barsel, hvor han stadig har fuld løn – noget jeg også selv har insisteret på allerede på barsel med Nicolai som nu er 23 år.
En anden der har sparet 30.000 kr på 3-4 mdr ved at blive opmærksom på sit forbrugsmønster. Det er jo en rejse allerede der, og helt klart en forudsætning for, at jeg er lykkedes med min store livsdrøm.